Okategoriserade

Tollare Folkhögskola

I denna vackra miljö kommer har jag befunnit mig på i juni månad. Påbyggnad av redan förvärvad cirkelledarkurs här på Tollare folkhögskola. Lyxigt och samtidigt avkopplande!!!

Tollare Folkhögskola skolans historia och program

Tollare folkhögskola är en internatskola som ligger på Värmdön öster om Stockholm. Skolan ägs och drivs av IOGT-NTO och har funnits sedan 1952. Tollare folkhögskola erbjuder läsårslånga kurser för cirka 120 elever och olika distansutbildningar. Skolan har en unik frizon där friheten från alkohol och andra droger är naturlig och självklar.

Tollare folkhögskola har en bred palett av utbildningar inom det socialpedagogiska området. Genom deras utbildningar får eleverna verktygen för att arbeta med människor och skolan vill ge dem en bred kompetens för att jobba med unga i riskmiljöer. De erbjuder en omfattande tvåårig yrkesutbildning inom socialpedagogiskt ungdomsarbete olika distansutbildningar samt uppdragsutbildning.

Skolan har även ett stort utbud av kultur- och fritidsaktiviteter där eleverna kan utveckla sin kreativitet och sociala förmåga. Tollare folkhögskola har även ett eget bibliotek där eleverna kan låna böcker och andra resurser för att stödja sin utbildning. Skolan erbjuder också stöd och vägledning för eleverna, så att de kan få hjälp med allt från studieteknik till personliga problem.

  • Tollare folkhögskola är en internatskola som ägs och drivs av IOGT-NTO.
  • Skolan har en unik frizon, där friheten från alkohol och andra droger är naturlig och självklar.
  • Tollare folkhögskola erbjuder en omfattande tvåårig yrkesutbildning inom socialpedagogiskt ungdomsarbete olika distansutbildningar samt uppdragsutbildning.

Historia om Tollare Folkhögskola

Tollare Folkhögskola är en av IOGT-NTO två folkhögskolor och ligger på Värmdön öster om Stockholm i Boo i Nacka kommun. Skolan har en rik historia som sträcker sig tillbaka till 1403 när Jöns Pedersen Daen köpte gården som omfattade 550 tunnland. Som borgmästare i Stockholm tog han sig namnet Johannes Petri. Hans änka Margit Laurensdotter skänkte 1465 Tollare till Gråbrödraklostret i Stockholm.

Under 1700-talet användes gården som sommarresidens av Stockholms borgmästare. På 1800-talet ägdes Tollare av flera olika personer och 1829 såldes den till grosshandlaren Johan Henrik Heidenstam. Efter hans död 1885 såldes gården till grosshandlaren Johan August Sandberg.

År 1945 beslutades att Tollare skulle bli IOGT folkhögskola. Skolan räknar dock år 1952 som sin officiella start. Sedan dess har Tollare utbildat tusentals elever i olika ämnen, allt från konst och musik till hälsa och samhällsvetenskap.