TEXT & MUSIK: Peder pP Strandh

TEXT o MUSIK • Vi som är vana (En årstidsvisa)

Sedan mitten av 1980-talet har jag skrivit fler än ettusen låtar varav flertalet har försetts med texter. De allra flesta av dessa på engelska då jag antar att det är en smula lättare att närma sig jobbiga saker när man inte gör det på sitt modersmål. Och visst kanske man förlorar något i och med denna tvekan … Vad vet jag. Det jag däremot vet är att texterna, åtminstone många av dem, står sig väl på egna ben (utan den melodi de föddes att slå följe med). Därmed känner jag att jag emellanåt vill dela dessa med dig som följer mig här på .nu.

Nedan finner du texten till en visa som jag skrev i början av september i år. Den är ett försök att stärka mig själv inför den mörka årstidens ankomst. Ett mörker jag själv alltid har funnit jobbigt och mentalt tungt att uthärda. Men som jag också vet att det måste övervinnas – år efter år.
Med över femtio års erfarenhet vet jag dessutom att vi som är vana har och besitter styrkan att hälsa alla årstider välkomna till oss, hur motigt det än må kännas inombords. Vill du dessutom höra melodin och sången är det bara att klicka på den här länken till “Vi som är vana” på min Youtubekanal.

Vi som är vana
(En årstidsvisa av Peder pP Strandh, aka PuddyProject © 2020)

En bris sveper in över fälten från väst Den viskar om hösten som kommer Om skiftande färger i brandgult och rött Om kallare tider och mörker Men vi — Vi är vana och hälsar med rak rygg hösten välkommen till oss

Vi tänder ett ljus som vi samlas runtom och njuter gemenskapens värme Vi äter och höjer våra glas till en skål för vänskap, för minnen och framtid För vi — Vi är vana och hälsar med rak rygg mörkret välkommen till oss

När isen har lagt sig och snön faller vit Där domherren leker vid kärve Lucia och tomten har vandrat förbi (och) ett nytt år slår ut sina vingar För oss som är vana — Som hälsat med rak rygg Välkommen – kung Bore till oss

Rätt vad det är fäller istapp en tår och föret blir trögt uti spåren Solen den hälsar med värme i skyn och knoppar de värker på grenar Vi som är vana — Vi hälsar med rak rygg våren välkommen till oss

Snart hör man surr från buskar och snår när nektar ska bärgas för mångfald Då isen har smält och vattnet är skönt Och solen den värmer i hällen Vi som är vana — Vi hälsar med rak rygg sommar’n välkommen igen

Så går ett år — och ett nytt tar vid

_________________________
// Peder Strandh