KONST: Peder Strandh

Konst på Uppsala saluhall som brann ned

Historik kring Saluhallen i Uppsala

Saluhallen i Uppsala är en historisk plats som har varit en del av Uppsalas stadsliv i mer än 100 år. Saluhallen ligger vid hörnet av S Eriks torg och Vattugränd och är en av Sveriges äldsta kvarvarande saluhallar. Byggnaden kallas i folkmun för “Köttbasilikan” och har varit en central plats för Uppsalas matälskare sedan den invigdes 1909.

Saluhallen i Uppsala är en viktig plats för matentusiaster som söker efter högkvalitativa råvaror och genuina smaker. Saluhallen är hem för många butiker och restauranger som erbjuder allt från färsk fisk och kött till lokalt producerade ostar och bakverk. Besökare kan njuta av en varm måltid i en av restaurangerna eller ta med sig några delikatesser hem för att laga mat själva.

  • Saluhallen i Uppsala är en historisk saluhall som har varit en del av Uppsalas stadsliv i över 100 år.
  • Saluhallen är hem för många butiker och restauranger som erbjuder högkvalitativa råvaror och genuina smaker.
  • Besökare kan njuta av en varm måltid i en av restaurangerna eller ta med sig några delikatesser hem för att laga mat själva.

Historien om Saluhallen i Uppsala

Saluhallen i Uppsala är en av de äldsta kvarvarande saluhallarna i Sverige. Byggnaden uppfördes mellan 1907-1909 efter ritningar av arkitekt Ture Stenberg i nationalromantisk stil.

Saluhallen har alltid haft en central plats i Uppsalas historia. Den ursprungliga byggnaden invigdes redan 1909 och var tänkt att fungera som en plats där lokala bönder kunde sälja sina produkter direkt till konsumenterna.

Under åren har Saluhallen genomgått flera renoveringar och förändringar, men dess grundläggande syfte har alltid varit detsamma – att erbjuda färska och högkvalitativa livsmedel till Uppsalas invånare.

Uppsala saluhall | -2023
Blandteknik på papper
42 x 29,7 cm (A3)
••••
Uppsala old sales hall | -2023
Mixed techniques on paper
42 x 29,7 cm