Okategoriserade

Att göra i Uppsala

En mysig stad med mycket att göra

Det finns många städer i Sverige som man kan besöka och som man kan få både upplevelser och minnen ifrån.Uppsala är en sådan stad där det finns en hel del att göra. Staden har inte alltid hetat Uppsala utan för Östra Aros ända fram till 1200-talet. Så nu är Uppsala en av dom fyra storstäderna i Sverige. Dessutom är staden känd för sina universitet, domkyrkan och fornlämningar. Det finns en hel del att göra i Uppsala så man ska ta sin tid och inte stressa och tro att man hinner med allt.

Att göra i Uppsala

Om man vill utforska och se saker i Uppsala så är det inte bara universiteten, domkyrkan och fornlämningarna man ska och kan se. Utan det finns också många andra saker

  • botaniska trädgården
  • gamla uppsala
  • Biotopia
  • Fyrishov Äventyrsbad
  • Gustavianum
  • Bror Hjorths Hus

Att göra i Uppsala

Domkyrkan som finns i Uppsala är något alldeles speciellt. Även om man inte brukar gå i kyrkan normalt sätt förutom när någon döper ett barn eller någon gifter sig är det väldigt speciellt att gå in i denna kyrka. Det är värt ett besök när man är där. Kyrkan är störst i norden då den är 118,7 meter lång och är dessutom lika hög i båda västtornen. Med få undantag är kyrkan öppen varje dag året runt mellan klockan åtta på morgonen till klockan sex på kvällen.

Inne i kyrkan kan man se skrinet med Erik den heliges reliker, ett altarskåp och en predikstol som kommer från 1700-talet. Det finns också en hel del konstverk på väggarna.

Sportlov med barn i Uppsala

Sportlovet börjar närma sig och vill man hitta på någonting med sin familj och barn finns det en hel del att göra. Tänk dig att gå in i ett tropiskt växthus?! Se palmer, blommor och exotiska frukter. Man får känna av den tropiska hettan och se hur den härliga grönskan anpassar sig till en torr öken. Här odlas det massor av exotiska växter som inte skulle klara att leva i vårt svenska klimat. Man kan bland annat få se hur kakao, vanilj, peppar och banan växer.

Vill man hellre åka skidor så finns Sunnerstaåsens friluftsområde. Här finns både backar för er som vill åka slalom eller snowboard, men också spår för längdskidor som är tre och en halv kilometer långt. Har man inte den utrustningen man behöver så finns Uppsala Alpina Center där man kan hyra allt man behöver.

Något som många besöker är den botaniska trädgården. Det finns över sju tusen olika växtarter som odlas här från hela världen. Det finns också ett orangeri och från vår till höst blommar det utomhus med växter för köksträdgården och prydnadsväxter. Under vinterhalvåret finns det kaktusar, fikar och oliver. Så detta orangeri kan man besöka året runt. Nu och fram till april är trädgården öppen måndag till söndag från klockan sju till klockan nitton. Det är fri entre till trädgården medans det kostar 0-50 kronor till växthuset. Vill man komma närmare slottet får man vänta lite längre då grindarna som är närmast slottet är stängda fram till första maj.