ENLIGT PP STRANDH

Mycket VAR bättre förr …

Tekniken är på många sätt en välsignelse för mänskligheten och den planet vi bor på. Men säg det som inte har en baksida. I teknikens fall ser vi bland annat användningen av fossila bränslen för att driva tekniska vidunder som fabriker, bilar, flyg och så vidare – Dessa måste räknas till teknikens nackdelar. För egen del blir jag jämt och ständigt påmind om min icketekniska personlighet.

Jag är till min läggning disträ och “lätt” oorganiserad; tillgångar i mitt skapande (konst, musik och texter) men klara nackdelar när jag ska orientera mig på till exempel webben. Jämt och ständigt vill diverse webbtjänster att jag ska komma ihåg mitt lösenord samtidigt som jag uppmuntras att INTE spara det på en papperslapp eller online. Den så kallade nyckelknippan hjälper mig emellanåt men rätt vad det är så är den inte uppdaterad och så stängs jag ute från något konto jag äger. Alltså, den enorma frustration jag då upplever är svår att förklara. Låt oss konstatera att jag får ett kraftigt förhöjt blodtryck och ser för mig inre hur jag dräper en och annan webbguru.

Jag saknar mycket som jag tycker var bättre förr. Exempelvis att man kunde prata med och få hjälp av en riktig människa på det lokala post- och bankkontoret. Minnen som nu skimrar ikapp med enhörningar vid regnbågens slut. Saknaden efter en tågresa som på 1970-talet faktiskt var prisvärd så till vida att, i princip, alla hade råd att ta sig från en plats till en annan inom landet. Dessutom vill jag minnas att tågen på den tiden gick som de skulle … Lite skillnad jämfört med idag, inte sant.
Och när man ville hälsa på en kamrat knallade man helt sonika över och knackade på dörren. Var vederbörande hemma hördes ett “kom in!”, dörren var naturligtvis (nästan alltid) olåst då ingen som inte var välkommen skulle få för sig att bara gå in. I dagens samhälle har vi i vår iver att modernisera byggt bort den så viktiga mellanmänskliga närheten. Inte undra på att folk mår dåligt när de motarbetas av samhället och den teknik som skulle vara till vår hjälp … Och när man i panik söker hjälp online knappt kan hitta en enda levande själ att kommunicera med. Man är hänvisad till “Siris” och hennes AI-släktingar och … Nej, somligt var bättre förr.

//Peder Strandh