TEXT & MUSIK: Peder pP Strandh

MUSIK | Hyllning till Gud blev även en flört med Taizé

I sommar blir det tjugoett år sedan jag för första gången besökte den kristna gemenskapen (kommuniteten) i Taizé i franska Bourgogne. Ett år senare skulle jag återkomma ännu en gång för en veckas vistelse med gemenskap, gamla och nya möten och förstås böner och massor av sång och musicerande.
.

Jag minns att jag omgående fastnade för den så generösa och välkomnande atmosfär som är Taizés kanske mest kännetecknande attribut. Och musiken som nästan uteslutande är komponerad av Jacques Berthier, med lika vackra som enkla melodier som upprepas och mässas. Jag var fast och hade hittat ett andligt vattenhål till i världen.

Den 28 december skrev jag – i ett infall – stycket som jag kom att kalla för Dominus Vincit (fritt Google-översatt till latin; Herren Segrar). Detta stycke inspirerades säkerligen undermedvetet av, och påminner mig nu mycket, om monsieur Berthiers Taizé-kompositioner.

Jag är dessvärre inte tillräckligt tekniskt lagd för att kunna producera (spela in, mixa o.s.v.) min musik. Därför blir det som regel en enkel lösning som stavas mobilkamera upp och inställd på recording video och så lirar och ylar (vänliga alt. tondöva själar brukar kalla det för att sjunga – tack för det!) jag efter bästa förmåga.

 

Via den här länken kan du lyssna till Dominus Vincit på min Youtube-kanal.
.

 

// Peder Strandh