ENLIGT PP STRANDH, Peder (pP) Strandh

God Jul – på riktigt!

Julen närmar sig med stormsteg! Utanför fönstren gnistrar snön vit, önskelistor byts och i konferensrummen gnuggar styrelsemedlemmar händerna över alla de inkomster som landar, och har landat, på deras konton (i Schweiz och Panama) efter att Black Friday, jul- och mellandagsrea-hetsen har lagt sig.

 

 

Det är med andra ord ungefär som det har varit sedan det sena 1940-talet. Allt annat än frid och fröjd – och med extra allt därtill.

Går det då att köpa sig lycklig? Svaret vet vi alla och ändå springer vi runt likt skållade höns i vår jakt på den ultimata chimären. Bing Crosby må sjunga aldrig så lidelsefullt om en vit jul och Janssons frestelsen fresta som aldrig förr. Till syvende och sist är det i mötet med vår nästa som den riktiga julstämningen kan uppstå.

Usch så deprimerande skrivet, kanske du tycker. Mm antagligen, svarar jag. Men jag är vis av erfarenhet, rent av lite cynisk, efter att ha sett så många besvikna vuxna som gått på illusionen om en alltigenom lycklig jultillvaro bara för att kommersen drömmer därom. Kommersen som har fullt upp med att kränga glänsande bilder på annonspelare, i tidningar och magasin liksom bjällerklang i radiojinglar.
Nej, ta det lugnt och landa i stunden, min gode broder och syster! Låt (möjligen) hetsen hetsa andra – men inte DIG! Nu är livets julklapp till oss, och den innehåller alla tänkbara möjligheter, drömmar och framförallt det vi har i stunden.

Så, med dessa krassa men hjärtligt menade ord önskar jag dig en synnerligen god jul i gemenskapens tecken!

/Peder Strandh