ENLIGT PP STRANDH

Sommar utomhus … Se en film, vet jag!

I vårvintras, när kylan alltjämt höll sitt gastkramande grepp om Sverige, råkade mer eller mindre jag “snubbla” över den franskfödde dokumentärfilmaren Raphael Trezas film The Cobra Gypsies.

De oerhört vackert filmade dryga femtio minuterna bjuder på en färg- och tonhöjande upplevelse långt mer maxad än samtliga specialeffekter i t.ex. Eurovision Song Contest och Fotbolls-VM i kombination!
Raphael Trezas respektfulla och öppensinniga sätt att närma sig, i detta fall, Kalbeliya-klanen i Rajasthan (i nordvästra Indien) berörde mig djupt och inspirerar mig fortfarande.

Nu när värmen äntligen tycks ha hittat till våra breddgrader och naturen utanför är som mest färgstark och praktfull är det kanske inte det första man tänker … Att sitta och titta på film. Men tro mig, den är väl värd att se och fotot borde få vilken filmfotograf som helst att bli grågrön av avundsjuka. Och viktigast av allt; alla härliga medlemmar ur Kalbeliya-klanen som bjuder upp till dans, kamelridning och ren mellanmänsklig glädje … De är enastående!

Ha det gott och var rädda om varandra!
PSH