Okategoriserade

Filurarverkstan – Mitt alldeles egna skaparuniversum

Sedan sent 1980-tal har jag kallat den plats, sinnesstämning och tillstånd, där jag befinner mig när jag målar för “Filurarverkstan”.

De första åren när jag och min käresta startade vårt företag så fick det heta rätt Filurarverkstan, rätt och slätt. Med tiden insåg vi dock att det ofta misstolkades i samband med event som till exempel Uppsalas Kulturnatten. Jag vet inte hur många (ni är åtskilliga) småbarnsfamiljer som förgäves anlänt till min ateljé på Skolgatan 7 i tron att de skulle finna hoppborgar, spunnet socker och clowner. Därför lät vi ändra namnet på firman till Strandh-Klefbeck Media. Sedan dess händer det aldrig att barnfamiljer kommer av “fel” anledning. Strandh-Klefbeck Media är numera att, åtminstone indirekt, en paraplyhistoria som rymmer mitt konstnärliga skapande, UMLN (Uppsalamagasinet Luthagsnytt) och mycket annat som vi hittar på.
Nedan en målning – Out of reach – utförd 2009 i min karaktäristiska “Filurésstil”. Ordet myntades av en kär släkting i 08-land redan 2004. Och jag gillar det skarpt och använder det flitigt! Jag hoppas innerligt att dessa mina Filurésfigurer och -miljöer ska gå hem i slott och koja. De är absolut naivistiska, kulörta och spretiga … Precis som livet självt när det är som bäst och exakt så som jag vill ha dem.

Gott så,
Peder Strandh