Okategoriserade, POLITIK

The White House & DALLAS

Tänk att det som sker på andra sidan Atlanten (läs USA:s presidentval) ska tillåtas att uppta vår svenska mediebevakning så till den milda grad som det nu gör. Märkligt, kanske det kan tyckas men … Nej, inte alls faktiskt!

Än så länge angår USA:s förehavanden världens övriga länder i allra högsta grad. En gång i tiden övergavs tilltron till guldmyntfoten för den amerikanska dollarn. Hollywood började producera drömmar för vita duken med samma effektivitet som T-Fordar spottades ut från Detroits löpande band. Den “amerikanska drömmen” blev snart var västerlännings ideal och det puffades Lucky Strike, började bäras byxor av denimtyg från Levis Strauss & Co, tuggades hamburgare och french fries och … Här är vi nu. För ganska exakt inträffade en tydlig brytpunkt i USA:s förhållande till resten av världen. Och nu blir jag högst personlig:
I och med det att “the Queens brat” Donald Trump (förkl. han växte upp i NYC-stadsdelen Queens) intog presidentposten i Washington DC har allt vad sanning och heder heter in the White House farit ut lika effektivt som ett barn med badvattnet. OM nu Joe Biden skulle lyckas med att lägga rabarber på den åtråvärda stolen i det Ovala rummet (det är i skrivande stund oklart hur presidentvalet kommer att sluta) så har han ett, minst sagt, gediget arbete framför sig. Donald Trump har, med hastigheten hos en raket på speed, lyckats med konststycket att montera ned det mesta av vad världens tilltro till USA heter. Kommer den 78-årige Biden att mäkta med denna uppförsbacke? Det är en seriöst ställd fråga. Tack och lov har han i så fall den mycket kompetenta Kamala Harris med sig som vice president.


BILDEN: Klanen Ewing med “Bobby”, “Pamela”, “Mrs Ellie”, “JR”, “Lucy”, “Jock” och “Sue Ellen” i originalet av Dallas fr. 1978.

De senaste åren har
jag alltmer liknat USA vid den klassiska teveserien Dallas från 1970-talet. Självklar i rollen som John Ross (JR) Ewing har vi sett Donald Trump. Presidenthustrun Melania har mest påmint om den fagra men opersonliga rollkaraktären Lucy. Joe Biden castas i rollen som Bobby Ewing och en bit längre bort — i dammet efter tidigare presidentkandidaturer — anas Bernie Sander som Cliff Barnes. Den f.d. Arizonasenatorn och republikanen John McCain hade den stoiske utstrålning som 1970-talseriens patriark Jock Ewing besatt, så där är också rollbesättningen klar. Bernie Sanders kommer troligtvis inte att göra några fler försök att nå presidentposten. Därför lär en plötslig revansch med utgångspunkt i ett våtrum, à la Bobby Ewings comeback i Dallas-duschen, knappast bli verklighet.
Herregud, du ser ju själv … Det är ju skrämmande att USA i mina (och många andras) ögon har reducerats till något så banalt som en Hollywood-såpa anno 1979. Om än en smula underhållande, men då syftar jag enbart på originalsåpan från 70-talet med Larry Hagman, Patrick Duffy och Lind Grey i huvudrollerna.

Jag hoppas personligen — verkligen! — på att det ska vara Joe Biden som, fr.o.m. januari 2021, ska sätta sig vid rodret på det alltmer sönderfallande Amerikas förenta stater. Nu saknas bara det kanske viktigaste i detta inlägg: Vem iklädde sig rollen som den försmådda Sue Ellen i de senaste årens presidentspel? Naturligtvis görs rollen av glastakets okrönta drottning; Hillary Clinton. Så det så!

Signerat P. Strandh