KONST: Peder Strandh

Abrahams Barn ledde till Common Faith-serien

(Bilden visar  “Common Faith No2”, Opd från 2008)

I samband med min journalistutbildning intervjuade jag (2002) Dorotea Rosenblad med anledning av hennes engagemang i föreningen Abrahams Barn i Rinkeby-Tensta. Hon gjorde ett starkt intryck på mig och fick mig att tänka ett antal varv extra runt det faktum att det är SÅ mycket mer som är gemensamt för våra monoteistiska religioner (judendom, kristendom och islam).

När jag flera år senare kom till min faktiska ateljé på Skolgatan 7 (i Filurarverkstan* hade jag redan arbetat fram den långt tidigare) började jag att arbeta på den andra målningen på temat Common Faith (gemensam tro). Här är den fotograferad ”i förbifarten” i min Sommarateljé i Stabby prästgård i somras. Denna tanke på att – det är mer som förenar än skiljer oss åt – är ett tema jag ofta och gärna återkommer till. Och då inte bara mot en religiös bakgrunden. Utan ur ett större, generellt perspektiv. INTRESSANT är ordet jag söker.

// PederStrandh

*Filurarverkstan kallar jag min kreativitets mentala utrymme. När jag går in i mig själv för “knåpa” med något, skissa i huvudet, nynna fram embryot till ett nytt musikstycke  o.s.v. Då brukar jag säga att “jag ska till Filurarverkstan”. Alltså en sorts sinnenas andliga ateljé som är min egen och alltid står till mitt förfogande – var jag än befinner mig. Lägg till detta: Inga hyresavier eller el- och bredbandsräkningar som dimper ned, inga irriterande/irriterade grannar etc. Mitt lilla kreativa paradis, med andra ord. 😉